Inbraakalarm door vuurwerk

zaterdag 6 december 2014

Edam - Op zaterdagmorgen hield de politie een 18-jarige man uit Edam aan op verdenking van het voorhanden hebben en het afsteken van vuurwerk.

Omstreeks 02.10 uur kreeg de politie melding dat een alarmafging in een winkel aan de Kleine Kerkstraat. Aanrijdend zagen de politiemensenop de Baanstraat de verdachte lopen. Toen hij de politie zag, gooide hij eendoos en een tas die hij bij zich had weg, en ging er snel vandoor. De politiekon de man even verderop echter aanhouden. Bij controle bleek er bij de winkelgeen sprake te zijn van een inbraak. In de doos en de tas die de man hadweggegooid bleek zwaar illegaal vuurwerk te zitten. Vermoedelijk is het alarmvan een winkel afgegaan door de harde klap van het vuurwerk.

De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar hetpolitiebureau. De politie nam het vuurwerk in beslag. Het ging daarbij om ruim 4kilo professioneel maar illegaal vuurwerk, zoals nitraten, lawinepijlen envlinders.

Risico's van illegaal vuurwerk

Het in bezit hebben of verkopen van illegaal vuurwerk isstrafbaar en dat is niet zomaar: illegaal vuurwerk overschrijdt de geluidsnormen kan gehoorbeschadiging veroorzaken. Ook is illegaal vuurwerk vaak nietgekeurd of getest, waardoor er zogenaamde ?weigeraars? of ?blindgangers? tussenkunnen zitten. Dit is levensgevaarlijk en heeft in het verleden al zwaarlichamelijk letsel veroorzaakt.

Aan al het vuurwerk zit risico. Koop daarom alleen goedgekeurdconsumentenvuurwerk bij de erkende verkooppunten en lees vooraf degebruiksaanwijzing goed. Bepalen of je met illegaal vuurwerk te maken hebt, kanlastig zijn, omdat het er niet afwijkend uit hoeft te zien. Als vuistregelgeldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel enbinnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Vuurwerk kopenvia internet raden we af. Dit kan ook illegaal zijn. Meer informatie overillegaal vuurwerk is onder meer te vinden via

.

Afsteken van vuurwerk mag trouwens alleen op 31 december vanaf18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Het afsteken buiten deze tijden is strafbaar.Je kunt een taakstraf riskeren of een boetebedrag van een paar honderd euro.Meer informatie over de boetebedragen vindt u op de site van de rijksoverheid.

2014249469

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Marken | 112 alarmeringen Marken | Goedkoop Tanken in Marken | Supermarkten in Marken | Weerbericht Marken